Pereiti prie turinio
Lithuanian Airsoft Portal

Gedas

Members
  • Pranešimai

    59
  • Užsiregistravo

  • Lankėsi

Gedas Pranešimai

  1. Iš asmeninės patirties: paturėjau dvi erkes, viena dar nepraėjus skiepų nuo erkinio encefalito kurso, kitą jau su, jokia liga nesusirgau. Kaip jau minėjo, nuo encefalito galima apsisaugoti skiepais, bet nuo laimo ligos jų nėra. Dažniausiai internete nurodoma, kad įkandus erkei reikia eiti pas daktarus, kad jie tinkamai ištrauktu erkę, kad odoje neliktų galvutės, tačiau nutylima, kad laimo ligą erkė perneša savo žarnyne ir kuo ilgiau erkė yra įsisiurbus tuo didesnė tikimybė užsikrėsti. Jeigu rankos auga ne iš užpakalio ir prieš tai nebuvo išgertas degtinės butelis stresui numalšinti - traukit patys. Traukti reikia paprastai: suimti kiek galima arčiau erkės galvutės, be jokių prieš ar pagal laikrodžio rodyklę, negalima tekti jokiais aliejais (erkė uždustą ir 'išsivemia į įkandimą taip tik padidinant tikimybę užsikrėsti laimo liga). Vaistinėse galima spec. pincetų erkių ištraukimui.

     

    Pries daug daug postu rasiau apie istraukimo greiti :) encefalitui nera skirtumo kaip greit istrauksi nes sedi virusai seiliu liaukose. Rekomenduoju visiem pasiskiepyt nuo encefalito, nes su musu hobiu ju isvengt ne visada pavyksta. Nuo Boreliozes (laimo ligos) skiepu nera, bet yra antibiotikai (nors net ir pagydzius gali likti tam tikru ligos pasekmiu pvz. sanariu skausmai)

  2. Vien jau nuo tokių "skaitalų" gali imt bijot erkių, nors anksčiau visiškai nekreipdavai dėmesio į šią riziką.

    Užkrečiamumas panika erkėms tikriausiai daug dažnesnis nei pačiomis jų platinamomis ligomis

    http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/emerging_and_vector-borne_diseases/tick_borne_diseases/tick_borne_encephalitis/country-profiles/Pages/country-profiles.aspx

    http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V16N39/Donoso_Fig1.jpg

    http://www.afraidtoask.com/__lyme-disease_13_pp_s/

     

    Čia apie erkinį encefalitą ir laimo ligą. Ten ir žemėlapiai yra.

  3. ...Kuo greičiau pastebima ir pašalinama nuo kūno įsisiurbusi erkė, tuo mažesnė sukėlėjų patekimo į organizmą tikimybė. Abi šios infekcijos yra grėsmingos savo pasekmėmis. Iki 30 proc. persirgusiųjų erkiniu encefalitu turi liekamųjų ligos reiškinių, Laimo liga taipgi yra potencialiai invalidizuojantis susirgimas.

     

     

    Noreciau pataisyti, kad isisiurbusi erke, jei ji jau issisiurbe ir turejo erkinio encefalito virusa, iskart vos tik pradejus siurbtis "pasidalina" siuo virusu, nes virusas buna erkes seiliu liaukose. Del laimo ligos- taip. Kuo greiciau pasalinama tuo mazesne tikimybe.Laimo liga (borelioze) sukelia Borrelia burgdorferi bakterijos (jos "sedi" erkes zarnyne), kuriom reikalinga tam tikra temperatura. Erkei siurbiant krauja jos temperatura kyla. Kad pakiltu temperatura iki reikiamos ir suaktyvetu borelijos erke turiu siurbtis vidutiniskai 6 val. ( zinoma gali buti ir ilgiau ir trumpiau

×
×
  • Sukurti naują...